Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση βαθμολογιών-Υπολογισμός μορίων-Μηχανογραφικό 2016

                                                  1. Που βρίσκω τις βαθμολογίες;
Όλοι οι υποψήφιοι  μπορούν από σήμερα 17/6/2016 να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα:                                  http://results.it.minedu.gov.gr 
πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
2. Πώς υπολογίζω τα μόρια;

Για τον υπολογισμό των μορίων (περιλαμβάνει και ειδικά μαθήματα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αξιόπιστη εφαρμογή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Ε) η οποία σας προσφέρει εκτός των άλλων και  τη δυνατότητα να δείτε και να εκτυπώσετε όλες τις σχολές στις οποίες μπορείτε να εισαχθείτε με βάση τα μόρια που συγκεντρώσατε σε σχέση με τις περσινές βάσεις. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε την εμφάνιση των σχολών που εισάγεστε αν στις βάσεις του 2015 προσθέστε ή αφαιρέσετε π.χ. -100 ή + 100 μόρια.
Κάντε τους υπολογισμούς σας στην εφαρμογή  ΕΔΩ
                                                  
                                        3. Πού και πώς υποβάλλω το μηχανογραφικό;
Οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2016 ξεκινούν από Τετάρτη   15-6-2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8-7-2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα :
Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό- θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση:   

να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).- Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 8-7-2016. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.- Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Στατιστικά Πανελλαδικών 2016


Για τα στατιστικά των Πανελλαδικών 2016  (σε όλα τα μαθήματα) πατήσετε εδώ:
ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στο αρχείο που κατεβαίνει κάντε δεξί κλικ και "αποσυμπίεση εδώ"
  • Για τη Χημεία (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) έχουμε:
0-5 : 10.16%
5-10 : 14.58%
10-11 : 3.38%
11-12 : 3.17%
12-13 : 3.54%
13-14 : 4.18%
14-15 : 4.67%
15-16 : 5.31%
16-17: 6.72%
17-18 : 8.94%
18-19 : 12.36%
19-20: 22.98%
  • Για τη Χημεία (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) έχουμε:
0-5 : 10,63 %
5-10 : 15.18%
10-12 : 8.24%
12-15 : 11.28%
15-18 : 21.91%
18-20 : 32,75%

Σχόλια για τα στατιστικά από τον Μπαλτζόπουλο Αντώνη-Χημικό εδώ: chem4exams.blogspot.gr
                   
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Χημεία και Euro 2016

            The Chemistry of the Euro 2016 Ball
Δείτε τη φωτο σε μεγέθυνση ΕΔΩ

“Beau Jeu” στα γαλλικά σημαίνει όμορφο παιχνίδι και αποτελεί την επίσημη μπάλα των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου EURO 2016 που γίνεται αυτές τις μέρες στην Γαλλία. Αυτά τα παιχνίδια σηματοδοτούν την 30η επέτειο για την adidas και Covestro (πρώην Bayer MaterialScience) στην από κοινού ανάπτυξη για μπάλες ποδοσφαίρου. Η επίσημη μπάλα “Beau Jeu” αναπτύχθηκε μέσα σε 18 μήνες, έχει ενσωματώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Brazuca (επίσημη μπάλα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014), διαθέτει βελτιωμένο έλεγχο της μπάλας, σταθερά χαρακτηριστικά πτήσης (stable flight characteristics), και αντοχή στο νερό λόγω της εξωτερικής της στοιβάδας.
Ας δούμε την συνεισφορά της Χημείας: 
Η μπάλα “Beau Jeu” αποτελείται από ένα εξωτερικό περίβλημα 5 στρωμάτων πολυουρεθάνης (πρώτη ύλη από την Covestro’s Impranil® line) και ένα εξωτερικό δέρμα το οποίο έχει επιστρωθεί από λεπτό στρώμα γυαλιού για να αποτρέπεται η τριβή της τυπωμένης επιφάνειας η οποία διακοσμείται από τα Γαλλικά Εθνικά χρώματα, μπλε – λευκό – κόκκινο κάνοντάς τα ανθεκτικά.
Το εσωτερικό ενδιάμεσο στρώμα προσδίδει υψηλή ελαστικότητα και κάτω από αυτό υπάρχει αφρός πολυουρεθάνης με εκατομμύρια μικροσφαιρίδια που εξασφαλίζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά πτήσης. Τέλος κόλλα πολυουρεθάνης συνδέει τα άνω στρώματα με ειδικό ύφασμα πολυεστέρα βαμβακιού το οποίο χρησιμεύει ως υπόστρωμα.
Περισσότερα ΕΔΩ   Είναι βέβαια στα αγγλικά αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε από ποια πολυμερή είναι φτιαγμένη η μπάλα του Euro. Ένα χημικό θαύμα πραγματικά!


Βέβαια αρκετή χημεία έχουμε και στην ποδοσφαιρική φανέλα του Euro 2016 .
         http://www.compoundchem.com/wp-content/uploads/2016/06/Everyday-Chemistry-The-Chemistry-of-a-Football-Shirt-Euro-2016.png
Δείτε τη φωτό σε μεγέθυνση ΕΔΩ
Περισσότερα  www.compoundchem.com

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Σημεία από τα Πανελλαδικά Θέματα Χημείας 2016 που προβλημάτισαν

Τώρα που ολοκληρώθηκαν και οι επαναληπτικές εξετάσεις στη Χημεία παραθέτω ορισμένα σημεία που προβλημάτισαν μαθητές αλλά  δίχασαν σε μεγάλο ποσοστό (!) και απαντήσεις συναδέλφων χημικών με πολυετή πείρα μετά από σχετικές συζητήσεις που έγιναν.
Ίσως τέτοια θέματα με λίγη προσοχή θα έπρεπε να αποφευχθούν...

1.  Θέμα Δ4β-Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2016-Νέο σύστημα

Σημείωση: Το Υ2 προκύπτει στα προηγούμενα ερωτήματα ότι έχει pH=9.

Σωστή απάντηση από την επιτροπή θεμάτων για το Δ4β:  κόκκινο
Αντιρρήσεις:   Με βάση το σχολικό βιβλίο (αλλά αν θέλετε και με βάση τον Κ. Σαλτερή σελ. 569)
Για pH<pKa-1 δηλ. για pH<7 χρώμα κίτρινο.
Για pH>pKa+1 δηλ. για pH>9 χρώμα κόκκινο.
Άρα από pH=7 έως και pH=9 : πορτοκαλί        Τελική απάντηση: pH=9 => πορτοκαλί!!!
Στην πραγματικότητα ακριβώς στο pH=9 το χρώμα έχει μετατραπεί σχεδόν σε κόκκινο
Αλλά αυτό απέχει πολύ από τις γνώσεις-εμπειρία των μαθητών για τους δείκτες οπότε θα πρέπει και η απάντηση πορτοκαλί να θεωρηθεί σωστή!
Αλήθεια (και δεν αστειεύομαι) πώς θα βαθμολογούσατε κάποιον που θα απαντούσε χρώμα: πορτοκαλοκκόκινο;
Πρόταση: Θα μπορούσε απλά να δοθεί ένας δείκτης με π.χ. pKa=9 ώστε να αποφευχθεί η οριακή τιμή pH.

2.  Θέμα Γ2-Πανελλαδικές 2016-Παλαιό σύστημα

Σωστή απάντηση από την επιτροπή θεμάτων για το Κ:   CH3CH=CHCH3
Αντιρρήσεις:  
Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο πολυμερίζονται οι ενώσεις του τύπου: CH2=CH-A.
Βέβαια δεν αναφέρει (άρα δε χρειάζεται ο μαθητής να ξέρει) ποιες άλλες ακόρεστες ενώσεις πολυμερίζονται. Άρα ο μαθητής δε γνωρίζει αν το 2-βουτένιο πολυμερίζεται...
Γι' αυτούς που το θεωρούν "νόμιμη" προέκταση της ύλης: Το προπίνιο πολυμερίζεται; Πρέπει στο μαθητή να το διδάξουμε;  Και τόσες άλλες ακόρεστες ενώσεις...
Πρόταση: Πολύ καλό "δεντράκι". Απλά έπρεπε να λείπει η αντίδραση Κ -> Ν που δημιουργεί πρόβλημα και οδηγεί ακόμα και σε απώλεια 8 μορίων...

3. Θέμα Α3 -Πανελλαδικές 2016 -Παλαιό σύστημα
Σωστή απάντηση από την επιτροπή θεμάτων: γ
Αντιρρήσεις:   Η απάντηση β παραβιάζει φυσικά Pauli. 
Μήπως όμως παραβιάζει και τον Hund;  
Σύμφωνα με το Γ.Ε. Μανουσάκη (Γενική και Ανόργανη Χημεία 1982 σελ. 50) " Γενικώς η προσθήκη δεύτερου e στο ίδιο τροχιακό έχει σαν συνέπεια να αναπτυχθούν απωστικές δυνάμεις van der Waals, οι οποίες πρέπει να υπερνικηθούν με καταβολή ενέργειας σύζευξης (pairing energy). Γι' αυτό το λόγο άλλωστε προτιμάται η διευθέτηση αρχικά των e στα κενά τροχιακά με παράλληλα spin"
Δηλ. 2 e κατά Hund πρέπει να τοποθετηθούν  σε ξεχωριστά τροχιακά με παράλληλα spin οπότε το β παραβιάζει το Hund.
Παρόμοια άποψη έχει και ο συγγραφέας Κ. Σαλτερής (Χημεία Γ1 σελ. 83)
Πρόταση:   Θα ήταν προτιμότερο στην εκφώνηση να αναφέρει: "Ποια από τις παρακάτω δομές παραβιάζει μόνο τον κανόνα του Ηund;"

                     4. Θέμα Β2 -Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2016 -Παλαιό σύστημα
Σωστή απάντηση από την επιτροπή θεμάτων:  2,4-πεντανοδιόλη   και 2-υδροξυ-προπανικό οξύ
Αντιρρήσεις:  Προσθέτω 1 φορά το Η2Ο ή  το προσθέτω 2 φορές (περίσσεια);
Μπορεί η συνήθης εργαστηριακή λογική να είναι ότι το νερό προστίθεται συνήθως σε περίσσεια αλλά η απορία για το μαθητή θεωρώ είναι λογική.
Είναι σαν να του ζητάμε να συμπληρώσει την αντίδραση:  αιθίνιο + Η2. Τι θα γράψει αιθένιο ή αιθάνιο;
Πρόταση: 
Θα μπορούσε απλά να λέει: Περίσσεια

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τα προτεινόμενα ονόματα για τα 4 νέα στοιχεία του Π.Π.

      
New Element Names
Οι επιστήμονες πρότειναν ονόματα για τα τέσσερα νέα χημικά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και προστέθηκαν στον Περιοδικό Πίνακα φέτος τον Ιανουάριο. 
Μέχρι τώρα τα στοιχεία αυτά αναφέρονταν μόνο με αριθμούς (113, 115, 117 και 118). Τα προτεινόμενα ονόματα για κάθε στοιχείο είναι: για το 113 Νιχόνιο (Nh), για το 115 Μοσκόβιο (Mc), για το 117 Τενεσίνιο (Ts) και για το 118 Ογκάνεσον (Og). 
Τα εν λόγω πολύ βαριά στοιχεία είναι τα πρώτα που προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα μετά το 2011 και συμπληρώνουν την έβδομη σειρά του. Θα υπάρξει πεντάμηνη διαβούλευση για τα προτεινόμενα ονόματα και, αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα επικυρωθούν από τους αρμόδιους φορείς για την ονοματοδοσία, τις Διεθνείς Ενώσεις Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας και, αντίστοιχα, Φυσικής. Αναμένεται ότι έως το τέλος του 2016 η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Και τα τέσσερα νέα στοιχεία έχουν συντεθεί από επιστήμονες μέσω «βομβαρδισμού» ατομικών πυρήνων και δεν υπάρχουν σε φυσική κατάσταση. Κανένα στοιχείο βαρύτερο από το ουράνιο (με 92 πρωτόνια και 146 νετρόνια) δεν έχει παρατηρηθεί εκτός εργαστηρίου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. 
    Παραδοσιακά, όσοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα στοιχείο, έχουν και το δικαίωμα να προτείνουν το όνομά του. 
  • Έτσι, το Νιχόνιο (Ζ=113), που ανακαλύφθηκε στον ιαπωνικό επιταχυντή RIKEN, έχει πάρει το όνομα της Ιαπωνίας στα ιαπωνικά («χώρα του ανατέλλοντος ηλίου»). 
  • Το Μοσκόβιο (Ζ=115), που ανακαλύφθηκε από το ρωσικό Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών Ντούμπνα, φέρει το όνομα της Μόσχας. 
  •  Το Τενεσίνιο (Ζ=117), που βρέθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριντζ και το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Τενεσί, παραπέμπει στο όνομα της συγκεκριμένης πολιτείας των ΗΠΑ.
  •  Όσο για το Ογκάνεσον (Ζ=118), φέρει το όνομα του ρώσου καθηγητή πυρηνικής φυσικής Γιούρι Ογκανεσιάν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψή του. 
Ο περιοδικός πίνακας με τα νέα στοιχεία συμπληρωμένος ΕΔΩ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Χημεία Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2016

Τα επαναληπτικά θέματα Χημείας ΓΕΛ 2016
Για download πατήστε πάνω δεξιά


Για τα θέματα με το παλαιό σύστημα ΕΔΩ
Για τα θέματα του εσπερινού ΕΔΩ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Πλήρης επίλυση του Δ4 Πανελλαδικών Χημείας 2016

Mε αφορμή το Δ4 των Πανελλαδικών 2016 (νέο σύστημα) ας δούμε πως μπορούμε να βρούμε αναλυτικά αν ένα διάλυμα HCOONH4 είναι όξινο, βασικό ή ουδέτερο.
Επίσης με τις τιμές Ka, Kb που δίνονται ας δούμε και ακριβώς το pH ποιά τιμή έχει.

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Η επίλυση αυτή είναι προς ενημέρωση των συναδέλφων χημικών και όχι ότι οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν τόσο αναλυτικά.
Η επίλυση από τον εξαιρετικό συνάδελφο Αντώνη Χρονάκη (www.ylikonet.gr)
Για download πατήστε πάνω δεξιά
          
Άλλη προσέγγιση για τα άλατα αυτού του είδους από τον επίσης εξαιρετικό συνάδελφο Πολυνίκη Λατζώνη  ΕΔΩ
Λύση των ασκήσεων με άλατα αυτού του είδους με προσεγγίσεις (όχι τόσες πολλές πράξεις) από τον Δ. Μάργαρη ΕΔΩ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Πληροφορίες για τις σχολές του μηχανογραφικού 2016

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πλησιάζει...
Όλοι θα ήθελαν να γνωρίσουν το πρόγραμμα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα και πολλές άλλες πληροφορίες από τις εκατοντάδες σχολές του μηχανογραφικού.
Από το http://www.mysep.gr ένας αξιόλογος οδηγός σπουδών για τους μαθητές των ΓΕΛ.
Περιέχει στοιχεία για το νέο σύστημα εισαγωγής, χρήσιμες συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, συνοπτική παρουσίαση  σχολών και τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά Επιστημονικό Πεδίο, μέσα σε 432  σελίδες.
Για  ανάγνωση ή download πατήστε επάνω δεξιά.
Στο παραπάνω link θα βρείτε και τον αντίστοιχο οδηγό σπουδών για το ΕΠΑΛ.
        

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τις βάσεις;

Με τη λήξη των πανελληνίων εξετάσεων αρχίζει η αγωνία, όπως κάθε χρόνο, για τη διαμόρφωση των βάσεων. Η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
1. τον αριθμό των εισακτέων και τον αριθμό των υποψηφίων.
2. από τη βαθμολογία των υποψηφίων και
3. από τις προτιμήσεις τους, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Ο τρίτος παράγων είναι κάθε χρόνο άγνωστος, αφού πάντα εκ των υστέρων βλέπουμε τις αλλαγές στις προτιμήσεις. Η αίσθηση των μεταβολών δυστυχώς δεν μπορεί να εκφραστεί ποσοτικά, συνεπώς δεν μπορεί να μετρηθεί.
Φέτος πέρα από τους προηγούμενους παράγοντες έχουμε και νέο σύστημα που έχει τις εξής διαφορές:
1. Δεν υπολογίζονται οι βαθμοί του σχολείου που αύξαναν στις περισσότερες περιπτώσεις τα μόρια που συγκέντρωνε ο υποψήφιος μέχρι τη μέγιστη τιμή των 600 μορίων στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες και πολύ λιγότερο στις υψηλές.
2. Τα μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν για τη μεγάλη τους πλειοψηφία μόνο τέσσερα, συνεπώς οι υποψήφιοι είχαν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν.
3. Τα θέματα φέτος είχαν τις εξής διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια:
Ήταν πιο προσανατολισμένα στο σχολικό βιβλίο, ήταν πιο εύκολα για βαθμολογίες μέχρι το 12, ώστε το νέο σύστημα να μην παρουσιάζει την εικόνα να πετυχαίνουν υποψήφιοι σε σχολές γράφοντας πέντε στα μαθηματικά, για παράδειγμα. Αυτό ακριβώς είναι μια καλή απάντηση σε όσους επανέφεραν τη συζήτηση για τη βάση του 10. Εξαρτάται από τα θέματα, συνεπώς δεν είναι αξιόπιστος "κόφτης". Στις υψηλές βαθμολογίες υπήρχε δυσκολία, σε πολλά μαθήματα, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί τώρα, αφού δεν έχουμε διαθέσιμα τα στατιστικά των βαθμολογιών. Ας μελετήσουμε τις διαφορές ανά επιστημονικό πεδίο.
1ο πεδίο
Τα δύο μαθήματα που δεν υπάρχουν φέτος είναι η Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Βιολογία Γενικής Παιδείας, που επέλεγε η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων. Στο πρώτο είχαμε χαμηλότερες επιδόσεις από το μέσο όρο και στο δεύτερο υψηλότερες. Η αφαίρεσή τους θα δημιουργήσει μικρές διαφορές, άρα εδώ θα μετρήσει περισσότερο η διαφορά της έλλειψης του προφορικού βαθμού, που, όπως είπαμε, μπορεί να έδινε μέγιστο 600 μόρια πέρυσι.
Με την προϋπόθεση ότι τα θέματα φέτος ακούγεται ότι ήταν ευκολότερα από πέρυσι αντί να έχουμε πτώση μέχρι 600 μόρια στις μεσαίες σχολές μπορεί να έχουμε μικρότερη πτώση.
2ο πεδίο
Εδώ έχουμε τις εξής διαφορές. Δεν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καλών μαθητών που δεν εξετάστηκαν στα μαθηματικά, διεκδικώντας θέση στο 3ο πεδίο. Αυτό πέρυσι δεν υπήρχε. Η έλλειψη αυτών των μαθητών αποτελεί σημαντική αιτία πτώσης των βάσεων. Από τους μαθητές της περυσινής τεχνολογικής κατεύθυνσης έχουν αφαιρεθεί τρία μαθήματα που τους ανέβαζαν από αρκετά έως πολύ το μέσο όρο. Προσθέστε και τη μείωση μορίων που προκύπτει από την έλλειψη των προφορικών. Από την άλλη προστέθηκε η χημεία στην οποία αναμένονται καλές επιδόσεις. Πολύ καλές επιδόσεις αναμένονται στη Φυσική, επειδή τα θέματα δεν είχαν καμία διαβάθμιση. Η πτώση των βάσεων λόγω αυτών των αλλαγών θα ήταν πολύ μεγάλη. Στις μεσαίες σχολές θα άγγιζε και τα 1.500 μόρια μειούμενη στις υψηλότερες. Η εύκολη φυσική αναμένεται να μετριάσει την έντονα πτωτική τάση.
3ο πεδίο
Εδώ έφυγε ο βραχνάς των μαθηματικών. Βέβαια οι άριστοι μαθητές που διεκδικούσαν θέση στις ιατρικές σχολές έγραφαν καλά και στα μαθηματικά. Με εύκολη φυσική και χημεία, αλλά δυσκολούτσικη βιολογία δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, επειδή εδώ η έλλειψη του προφορικού δεν θα επηρεάσει πολύ. Στις μεσαίες βαθμολογίες είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα γίνει. Εξαρτάται από τον αριθμό των υποψηφίων που έδωσαν μόνο βιολογία και δεν θα πετύχουν στις ιατρικές σχολές. Αυτοί οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τα παραϊατρικά ΤΕΙ με αποτέλεσμα να μη μείνουν θέσεις για του υποψηφίους των άλλων ομάδων προσανατολισμού, που έχουν μειονέκτημα μορίων.
4ο πεδίο
Ο απόλυτος άγνωστος. Δεν γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι επέλεξαν να εξεταστούν και να διεκδικήσουν θέση στα παιδαγωγικά και πόσοι δήλωσαν το 5ο μάθημα μόνο και μόνο για να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγοι είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την εισαγωγή τους στα παιδαγωγικά, γι' αυτό και η εκτίμηση ότι θα διαμορφωθούν χαμηλές βάσεις. Τα θέματα των μαθηματικών ήταν για μαθητές ανθρωπιστικών σπουδών αποκλειστικά, συνεπώς ήταν βατά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σημειωθούν υψηλές επιδόσεις.
5ο πεδίο
Οι περισσότεροι υποψήφιοι μέχρι πέρυσι διεκδικούσαν θέση στα οικονομικά από την τεχνολογική κατεύθυνση. Είχαν επιπλέον τη φυσική κατεύθυνσης όπου σημείωναν χαμηλές βαθμολογίες, αλλά είχαν και τέσσερα εύκολα μαθήματα, όπου σημείωναν επιδόσεις που τους αύξαναν πολύ το μέσο όρο. Φέτος δεν υπάρχει η φυσική και τα πιο εύκολα ΑΟΔΕ και μαθηματικά γενικής παιδείας. Δεν υπάρχουν και οι προφορικοί βαθμοί συνεπώς και εδώ αναμένουμε πτώση.
Περισσότερα συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των υποψηφίων, που φέτος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.

Πολυμερισμός 2-βουτένιου (Πανελλαδικές 2016-Παλαιό σύστημα): Εκτός ή εντός ύλης;

Στις πανελλήνιες εξετάσεις της Χημείας 2016 για τους μαθητές που εξετάζονταν με το παλαιό σύστημα  ζητήθηκε ο πολυμερισμός του 2-βουτένιου.

Προφανώς οι θεματοδότες υπερ-απλοποιώντας το φαινόμενο του πολυμερισμού θεώρησαν ότι κάθε αλκένιο μπορεί να πολυμεριστεί με τον μηχανισμό του βυνιλικού πολυμερισμού όπως αυτός περιγράφεται στο σχολικό βιβλίο. 
Δυστυχώς όμως ( ειδικότερα για τους μαθητές που αναγκάστηκαν να απορρίψουν την λύση του 2-βουτενίου στο δεντράκι του θέματος Γ2 ) τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το σχολικό βιβλίο περιορίζεται στην περιγραφή του βινυλικού πολυμερισμού ( ενώσεις της μορφής CH2=CH-X ) επειδή συνθετότερες μορφές αλκενίων πολυμερίζονται δυσκολότερα ή καλύτερα διαφορετικότερα λόγω της πολύ σημαντικής στερεοχημικής παρεμπόδισης που δημιουργεί ο επιπρόσθετος υποκαταστάτης στο 2ο άτομο άνθρακα του αλκενίου. 
Ενδεχομένως οι θεματοδότες να πίστεψαν ότι ένα απλό μεθύλιο ( -CH3 ) δεν θα κάνει τρομερή διαφορά αλλά η πραγματικότητα είναι ( τραγικά ) διαφορετική. 
Το 2-βουτένιο πολυμερίζεται μέσω ισομερίωσης πρός 1-βουτένιο , δηλαδή παρόλο που το μονομερές είναι το 2-βουτένιο στο πολυμερές η επαναλαμβανόμενη μορφή είναι αυτή που αντιστοιχεί στο 1-βουτένιο ( που ακολουθεί τον μηχανισμό του βινυλικού πολυμερισμού )

Λίγα αγγλικούλια από το Article in Journal of Polymer Science Part A-1 Polymer Chemistry 4(6):1579 - 1593 · June 1966
"...Polymerization of butene-2 did not occur due to the steric effect of the substituents. In the presence of TiCl3–Al(C2H5)3 catalyst, however, both butene-2 monomers were found to polymerize at a slower rate than butene-1 and to give polymers consisting of the repeating unit of butene-1. "

Μάλιστα φαίνεται ότι τα χρωματογραφικά δεδομένα έδειξαν την ύπαρξη ενός πολυμερού ς που είναι μια μείξη των  butene-1, cis-butene-2, και  trans-butene-2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ".... butene-2 isomerizes first to butene-1 which has less steric hindrance and then polymerizes as butene-1, through ordinary vinyl polymerization by a coordinated anionic mechanism. ..."

Οι αναφορές στο φαινόμενο είναι αρκετές :
Ανάλογες αναφορές υπάρχουν στην εργασία των Kiyoshi ENDOy and Yoshiyuki KONDO βλπ. εδώ) και των H. R. ALL COCK^ AND A. M. EASTHAM (Βλπ. εδώ)

ΥΓ #1 ...Λυπάμαι μόνο για τους μαθητές που απέρριψαν την λύση του 2-βουτενίου θεωρώντας           ( ορθά ) ότι δεν πολυμερίζεται ( τουλάχιστον όπως περιγράφει το σχολικό βιβλίο )
ΥΓ #2 ... εμ γι'αυτό μας έβγαινε η πίστη να περάσουμε την Οργανική ΙΙ στο πανεπιστήμιο . Δεν είναι όλα απλά ή προφανή ή "ομοίως".
ΥΓ #3 ... το θέμα έχει "ξαναπέσει" ( όπως λέμε ) "ξώφαλτσα" στις επαναληπτικές του 2012 . Ερώτημα Β2δ
Μπαλτζόπουλος Αντώνης-Χημικός
http://chem4exams.blogspot.gr/