Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Χημεία και Euro 2016

            The Chemistry of the Euro 2016 Ball
Δείτε τη φωτο σε μεγέθυνση ΕΔΩ

“Beau Jeu” στα γαλλικά σημαίνει όμορφο παιχνίδι και αποτελεί την επίσημη μπάλα των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου EURO 2016 που γίνεται αυτές τις μέρες στην Γαλλία. Αυτά τα παιχνίδια σηματοδοτούν την 30η επέτειο για την adidas και Covestro (πρώην Bayer MaterialScience) στην από κοινού ανάπτυξη για μπάλες ποδοσφαίρου. Η επίσημη μπάλα “Beau Jeu” αναπτύχθηκε μέσα σε 18 μήνες, έχει ενσωματώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Brazuca (επίσημη μπάλα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014), διαθέτει βελτιωμένο έλεγχο της μπάλας, σταθερά χαρακτηριστικά πτήσης (stable flight characteristics), και αντοχή στο νερό λόγω της εξωτερικής της στοιβάδας.
Ας δούμε την συνεισφορά της Χημείας: 
Η μπάλα “Beau Jeu” αποτελείται από ένα εξωτερικό περίβλημα 5 στρωμάτων πολυουρεθάνης (πρώτη ύλη από την Covestro’s Impranil® line) και ένα εξωτερικό δέρμα το οποίο έχει επιστρωθεί από λεπτό στρώμα γυαλιού για να αποτρέπεται η τριβή της τυπωμένης επιφάνειας η οποία διακοσμείται από τα Γαλλικά Εθνικά χρώματα, μπλε – λευκό – κόκκινο κάνοντάς τα ανθεκτικά.
Το εσωτερικό ενδιάμεσο στρώμα προσδίδει υψηλή ελαστικότητα και κάτω από αυτό υπάρχει αφρός πολυουρεθάνης με εκατομμύρια μικροσφαιρίδια που εξασφαλίζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά πτήσης. Τέλος κόλλα πολυουρεθάνης συνδέει τα άνω στρώματα με ειδικό ύφασμα πολυεστέρα βαμβακιού το οποίο χρησιμεύει ως υπόστρωμα.
Περισσότερα ΕΔΩ   Είναι βέβαια στα αγγλικά αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε από ποια πολυμερή είναι φτιαγμένη η μπάλα του Euro. Ένα χημικό θαύμα πραγματικά!


Βέβαια αρκετή χημεία έχουμε και στην ποδοσφαιρική φανέλα του Euro 2016 .
         http://www.compoundchem.com/wp-content/uploads/2016/06/Everyday-Chemistry-The-Chemistry-of-a-Football-Shirt-Euro-2016.png
Δείτε τη φωτό σε μεγέθυνση ΕΔΩ
Περισσότερα  www.compoundchem.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου