Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Γ΄Λυκείου: Αυτοϊοντισμός του νερού - Κλίμακα pH


1. Δείτε τον αυτοϊοντισμό του νερού εδώ
2. Δείτε την κλίμακα του pH και την αντίστοιχη [Η3Ο+ ] εδώ. Πατήστε το εικονίδιο play δύο φορές. Μπορείτε να μετακινήσετε το slider στο pH. Παρατηρήστε την τιμή της συγκέντρωσης οξωνίων με ακρίβεια αρκετών δεκαδικών ψηφίων!!!
3. Επίδραση της θερμοκρασίας στην Κw εδώ Μετακινήστε το κένσορα θερμοκρασίας και πατήστε Calculate να δείτε την τιμή της Κw και την τιμή pH του ουδέτερου διαλύματος στη θερμοκρασία που επιλέξατε. Με το Clear μπορείτε να συνεχίσετε με επιλογή άλλης θερμοκρασίας.
4. Μετρήστε εδώ με πεχάμετρο το pH διαφόρων διαλυμάτων. Αφού επιλέξτε στο Solution οξύ, βάση κ.λ.π. ρυθμίστε τη συγκέντρωση στο Molarity και τον όγκο στο Volume του διαλύματος και βυθίστε το ηλεκτρόδιο (insert probes) για να γίνει η μέτρηση. Με το remove probeς αφαιρέστε τα ηλεκτρόδια για να κάνετε άλλη μέτρηση. 
5. Δείτε εδώ τη μεταβολή του pH όταν προσθέτουμε οξύ ή βάση.
6. Ελέγξτε το pH πραγμάτων όπως ο καφές, το σάλιο και το σαπούνι για να προσδιορίσετε αν είναι όξινο, βασικό ή ουδέτερο. Δέστε τον σχετικό αριθμό των ιόντων υδροξειδίου και οξωνίου στη λύση. Κάντε εναλλαγές μεταξύ λογαριθμικής και γραμμικής κλίμακας. Εξερευνήστε εάν η αλλαγή της μάζας ή η διάλυση με νερό επηρεάζει το pH. Ακόμη, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας υγρό!Πολύ καλή προσομοίωση και στα ελληνικά!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado. Ξεκινήστε πατώντας  εδώ  (αν δε θέλετε να κατεβάσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας μπορείτε με το "τρέχει σε HTML5" να τη δείτε online αλλά μόνο στα αγγλικά).
7. Ποια η διαφορά μεταξύ ισχυρών και ασθενών οξέων; Χρησιμοποίησε εργαστηριακές συσκευές μέσα από τον υπολογιστή σου για να βρείς! Βούτηξε το χαρτί ή το πεχάμετρο μέσα στο διάλυμα για να μετρήσεις το pH ή τοποθέτησε τα ηλεκτρόδια για να μετρήσεις την αγωγιμότητα. Στη συνέχεια δες πως η συγκέντρωση και η ισχύς του οξέος επηρεάζουν το pH. Μπορεί το διάλυμα ενός ισχυρού και το διάλυμα ενός ασθενούς οξέος να έχουν το ίδιο pH;
Πολύ καλή προσομοίωση στα ελληνικά!!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado.Ξεκινήστε πατώντας εδώ (αν δε θέλετε να κατεβάσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας μπορείτε με το "τρέχει σε HTML5" να τη δείτε online αλλά μόνο στα αγγλικά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου