Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Οι εκφωνήσεις των θεμάτων από τον 27o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας με συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία όλης της χώρας.
Δείτε τα θέματα της Γ΄Λυκείου εδώ
Δείτε τα θέματα της Β΄Λυκείου εδώ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

27os Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας - 45η Ολυμπιάδα Χημείας

Στις 30 Μαρτίου 2013  8:30 π.μ διεξάγεται ο 27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας.
Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν οι μαθητές που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία  ( 6 μαθητές της Γ΄Λυκείου και 4 μαθητές της Β΄ Λυκείου)
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών θα φροντίσει για την άσκησή τους και την τελική επιλογή 4 μαθητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην  45η Ολυμπιάδα Χημείας (45η IChO) που θα γίνει στη Μόσχα της Ρωσσίας (15-24 Ιουλίου 2013).
Για την ύλη του διαγωνισμού πατήστε  εδώ
Για την επίσημη ιστοσελίδα της 45ης Ολυμπιάδας Χημείας πατήστε εδώ
Για παλαιότερες Ολυμπιάδες Χημείας πατήστε  εδώ

45η ICho (Ολυμπιάδα Χημείας) - Μόσχα Ρωσσίας


Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο σύλλογος φροντιστών  Ν. Καρδίτσας (www.sefka.gr) διοργανώνει στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας  την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές Λυκείου.
Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Κότιος (Σύμβουλος σταδιοδρομίας).


 

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Β΄ Λυκείου: Οξείδωση - Αναγωγή

 

 
1. Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του Mg με διαλύμα HCl, με διάλυμα  ΑgNO3 και  Zn(NO3)2
2. Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του Cu με διάλυμα  HCl, με διάλυμα Ζn(NO3)2, Ag(NO3)2, Mg(NO3)2
3. Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του Fe διάλυμα Ζn(NO3)2, HCl
4. Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του Zn διάλυμα Mg(NO3)2, Fe(NO3)2
5. Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του Νi διάλυμα Fe(NO3)2  και του Ag σε διάλυμα HCl

Η χημική αντίδραση με τον πιο περίεργο ήχο

Ακούστε τον ήχο που κάνει όταν μία καυτή μπάλα νικελίου (Ni) πέσει στο νερό


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Βατικανό: Tο μυστικό του μαύρου και λευκού καπνού


Με αφορμή την καθυστερημένη απόφαση στην εκλογή του νέου Πάπα, ο καθηγητής Χημείας, πάτερ Λομπάρντι εξηγεί για πρώτη φορά πώς δημιουργείται το χρώμα στον καπνό που εκλύεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πιστοί για την πορεία των διεργασιών:
                           Βατικανό: Αποκαλύφθηκε το μυστικό του μαύρου και λευκού καπνού
Ως χημικός, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι αποκαλύπτει ότι το μαύρο χρώμα του καπνού οφείλεται σε μείγμα από υπεροξείδιο του καλίου, ανθρακένιο και θείο. Το κάλιο είναι το μοναδικό κοινό χημικό στοιχείο ανάμεσα στον μαύρο και τον λευκό καπνό που σηματοδοτεί αντιστοίχως την αρνητική ή τη θετική ψήφο των καρδιναλίων στην εκλογή του νέου Πάπα.
Μέχρι πρότινος, το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι τα χημικά στοιχεία που έδιναν το χρώμα στον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και στη συνέχεια εμφανίζεται στο εξωτερικό του κτηρίου ήταν διαφορετικά. Πράγματι, ο μαύρος καπνός δημιουργείται από την καύση ανθρακένιου, θείου και υπεροξειδίου του καλίου, ενώ ο λευκός καπνός από την καύση λακτόζης, κολοφώνιου (ή ρετσινιού) και χλωρικού καλίου.

Τα στοιχεία κάθε μείγματος, εξηγεί ο πάτερ Λομπάρντι, είναι κλεισμένα σε ένα κάλυκα με πέντε υποδοχές που ενεργοποιούνται διαδοχικά, σε μια διαδικασία που διαρκεί 7 λεπτά. Ο κάλυκας και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχει τις ίδιες διαστάσεις: 25Χ15Χ7 εκ. Αυτός ο κάλυκας τοποθετείται σε μια δεύτερη σόμπα, που διαθέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποίησης και είναι τοποθετημένη στην Καπέλα Σιστίνα, δίπλα σε εκείνη που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την καύση των ψηφοδελτίων.
                                                      Οι δύο σόμπες που παράγουν τον καπνό τον οποίο βλέπουμε να εκλύεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα: αριστερά η νέα και δεξιά η ιστορική που άρχισε να λειτουργεί το 1939.
Τα μπουριά από τις δύο σόμπες ενώνονται σε ένα, το οποίο καταλήγει στην καπνοδόχο κι από εκεί στην εξωτερική καμινάδα. Για καλύτερο "τράβηγμα", το μπουρί έχει προθερμανθεί μέσω ηλεκτρικής αντίστασης ενώ υπάρχει κι ένας ανεμιστήρας που χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης. Η δεύτερη σόμπα χρησιμοποιήθηκε ήδη στην συνεδρίαση του προηγούμενου Κονκλάβιου που οδήγησε στην εκλογή του Πάπα Βενέδικτου του 16ου το 2005. Η πρώτη, ιστορική σόμπα, όπου καίγονται τα ψηφοδέλτια των καρδιναλίων χρησιμοποιείται από το 1939.

Οι δύο σόμπες που παράγουν τον καπνό τον οποίο βλέπουμε να εκλύεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα: αριστερά η νέα και δεξιά η ιστορική που άρχισε να λειτουργεί το 1939.
Είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο, σε κυλινδρικό σχήμα με ύψος περίπου ένα μέτρο και διάμετρο γύρω στα 50 εκατοστά. Πάνω στο κάλυμμα της χαράσσονται σφυρήλατα ο χρόνος και ο μήνας της εκλογής, δηλαδή, 1939/ΙΙΙ στην περίπτωση του Πάπα Πίου του 12ου, 1958/Χ για την εκλογή του Τζιοβάνι του 23ου, 1963/VI για τον Πάολο τον 6ο, 1978/VIII για την εκλογή του Τζιοβάνι-Πάολο του 1ου, 1978/Χ για τον Τζιοβάνι-Πάολο τον 2ο και 2005/IV για τον Βενέδικτο τον 16ο.
Τώρα θα προστεθεί το 2013/ΙΙΙ για την εκλογή του Αργεντινού, κατά κόσμον Μάριο Μπεργκόλιο, ή Φρανγκίσκου του 1ου ο οποίος θα είναι ο 266ος κατά σειρά που θα φορέσει την παπική τιάρα.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Β΄ Λυκείου: Διάγραμμα C-t στην αρχή Le Chatelier

Κατασκευή διαγράμματος C-t για την αμφίδρομη αντίδραση:  κυκλοπροπάνιο <=> προπένιο
Πατήστε Initiate Equilibration  και δείτε το διάγραμμα συγκέντρωσης-χρόνου για τα δύο συστατικά της αντίδρασης.
Στη συνέχεια αυξήστε την συγκέντρωση του κυκλοπροπανίου πατώντας  Add more cyclopropane και μετατοπίστε την ισορροπία προς τα δεξιά.
Πατώντας  Reinitiate Equilibration  δείτε το διάγραμμα συγκέντρωσης χρόνου μέχρι να αποκατασταθεί η νέα ισορροπία .
Με το Reset η εφαρμογή ξεκινάει από την αρχή.
Ξεκινήστε την εφαρμογή εδώ