Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές ΘΕΜΑ Γ (Οργανική) 2000-2012

Μπορείτε  εδώ  να κατεβάσετε το ΘΕΜΑ Γ (Οργανική Χημεία) από τις Πανελλαδικές εξετάσεις από το 2000-2012.
Περιλαμβάνει τις κανονικές τις επαναληπτικές εξετάσεις καθώς και τις εξετάσεις των  Ομογενών του Σεπτεμβρίου.
Είναι χρήσιμο για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου που διδάχθηκαν την Οργανική Χημεία της Γ΄Λυκείου. Μπορούν στη διάρκεια του καλοκαιριού να πάρουν μία ιδέα για το βαθμό δυσκολίας των  Πανελλαδικών  εξετάσεων.
ΣΗΜ: Αν δεν  έχετε λογαριασμό στο Google χρησιμοποιήστε  kentr@freemail.gr  και κωδικό kentron2011 για να συνδεθείτε. Από το files > download μπορείτε από το google έγγραφα να  κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και να το εκτυπώσετε.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Υπολογισμός μορίων - Βάσεις 2011 και 2010- Ιστότοποι σχολών -Προοπτικές σχολών


Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25-6-2012 μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα  http://results.minedu.gov.gr

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Δευτέρας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.



Υπολογίστε τα μόριά σας:
1. Υποψήφιοι Θετικής Κατεύθυνσης εδώ
2.  Υποψήφιοι Τεχνολογικής Κατεύθυνσης εδώ
3. Υποψήφιοι Θεωρητικής Κατεύθυνσης  εδώ

Κατεβάστε τις βάσεις του 2011 από εδώ και του 2010 από εδώ

Πριν συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας δελτίο, επισκεφτείτε τους ιστότοπους των σχολών που σκέφτεστε να δηλώσετε. Ενημερωθείτε για τα προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις δυνατότητες απασχόλησης. Είναι όλες συγκεντρωμένες εδώ ταξινομημένες ανά επιστημονικό πεδίο.


Επίσης μπορείτε να δείτε και τις προοπτικές των επαγγελμάτων σε σχέση με τις σπουδές για τα επόμενα 5-10 χρόνια από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα. Πατήστε εδώ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

10+1 Χημικές απειλές μέσα στο σπίτι μας

10+1 ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!

Δεκάδες χημικές ουσίες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν ελεγχθεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία μας, κρύβονται στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
.
Αν δεν είστε χημικοί, μάλλον δεν θα έχετε ακούσει ξανά για τους πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PDBE).
Αρκετές μελέτες έδειξαν πως οι συγκεκριμένοι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες ενοχοποιούνται για νευρολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, ακόμη και καρκινογενέσεις, πριν από λίγα χρόνια η Ε.Ε. απαγόρευσε τη χρήση τους.
Η περίπτωση των PDBE δεν είναι η μοναδική όπου μια κατηγορία χημικών ουσιών αποσύρθηκε από την αγορά, αφού όμως πρώτα είχε χρησιμοποιηθεί για χρόνια και σε μεγάλο αριθμό προϊόντων. Άλλωστε, πολλές από αυτές τις ενώσεις πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν οι βιομηχανίες δεν υποχρεούνταν να δίνουν στοιχεία στην πολιτεία και στους καταναλωτές για τα χημικά που παρασκεύαζαν.
Έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα, αφού τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχουν μέχρι σήμερα θεσπιστεί αρκετοί νόμοι που υποχρεώνουν τις βιομηχανίες να αναγράφουν τα συστατικά των προϊόντων τους ή κανονισμοί που καθορίζουν ανώτατες επιτρεπόμενες ποσότητες για πολλά χημικά. «Ωστόσο, για να αποσυρθεί μια ένωση από την αγορά, θα έπρεπε να αποδειχθεί κατηγορηματικά η επικινδυνότητά της….Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως η ιστορία με τους πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις «ύποπτες» κατηγορίες προϊόντων, ποιες είναι οι παρενέργειες για τις οποίες αυτά κατηγορούνται αλλά και τις προϋποθέσεις που μπορούν να καταστήσουν αυτά τα προϊόντα λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα…
.

 

1.Κουρτίνα μπάνιου από βινύλιο (PVC)

Αν το προϊόν είναι κακής ποιότητας, τότε με την υπερθέρμανσή του είναι πιθανόν να απελευθερώσει αέρια τα οποία ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Επίσης, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ώστε να γίνει εύκαμπτο το PVC της κουρτίνας -τα οποία ανήκουν σε μια μεγάλη «οικογένεια» χημικών ενώσεων, που ονομάζονται φθαλικοί εστέρες- μπορούν με τη θερμότητα να «μεταναστεύσουν» από το βινύλιο και, καθώς περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό, να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Επίσης: Σε μορφή «μαλακού» πλαστικού, το PVC κάνει την εμφάνισή του και σε αρκετά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως παιδικά παιχνίδια, αδιάβροχα και μουσαμάδες.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Αντί για κουρτίνες μπάνιου από PVC, μπορούμε να επιλέξουμε υφασμάτινες κουρτίνες ή προστατευτικά από άθραυστο γυαλί.
•   Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία προϊόντων παιδικής φροντίδας και παιχνιδιών από PVC που περιέχουν ορισμένους φθαλικούς εστέρες και τα οποία προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι τα προϊόντα που επιλέγουμε έχουν την ένδειξη «CE», καθώς σε άλλες χώρες δεν ισχύει η ίδια απαγόρευση.
•   Τα παιδιά στο σπίτι καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με αντικείμενα PVC τα οποία βάζουν στο στόμα, όπως και να αποφεύγονται προϊόντα βινυλίου και για παιδιά άνω των τριών ετών.
.

 

2.Προϊόντα ξύλου, βερνίκια – βαφές επίπλων

Ινοσανίδες (όπως MDF), οι μελαμίνες, το κόντρα πλακέ και οι μοριοσανίδες (νοβοπάν) συγκολλούνται με ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη, που εκλύεται στο περιβάλλον και ενοχοποιείται για αλλεργίες, κινητικά προβλήματα, δερματίτιδες, ενώ θεωρείται «ύποπτη» για καρκίνο. Αντίστοιχα  και τα Βερνίκια με τα προϊόντα που δεν είναι υδατοδιαλυτά  όπου χρησιμοποιούν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε μεγάλες περιεκτικότητες, ουσίες οι οποίες εξατμίζονται και ενοχοποιούνται για επιβάρυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος -με συμπτώματα όπως υπνηλία, πονοκέφαλο ή ναυτία-, για αλλεργίες, δερματίτιδες και βρογχικό άσθμα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Να προτιμάμε το μασίφ ξύλο ή προϊόντα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης – κλάσης Ε1. Προσοχή στην επιλογή των επίπλων για τα παιδικά δωμάτια.
•   Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά βερνίκια και βαφές που χρησιμοποιούν νερό ως διαλύτη, με συνέπεια να έχουν πιο «ήπιες» εκπομπές.
•   Μπορεί κανείς να βρει οικολογικά βερνίκια και βερνικοχρώματα, που πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να φέρουν το ειδικό σήμα της Ε.Ε. («μαργαρίτα») ή τον «γαλάζιο άγγελο» αν είναι γερμανικό προϊόν.
•   Καλό θα είναι να ελέγχουμε τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στα έπιπλα που αγοράζουμε.
•   Αν θελήσουμε να βάψουμε, θα πρέπει να το κάνουμε σε εξωτερικούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
•   Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τα καθαριστικά πατωμάτων ή ξύλινων επίπλων, προτιμώντας τα βιοδιασπώμενα προϊόντα.
.

 

3. Αντικολλητικά σκεύη

Πιθανόν να το έχετε ακούσει ξανά ,όταν η επίστρωση αποτελείται από Teflon, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 260οC (το κρέας ψήνεται στους 200 – 230 οC), το υλικό αρχίζει να εκλύει αναθυμιάσεις οι οποίες, με την εισπνοή, προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Οι αναθυμιάσεις αυτές ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις, χωρίς αυτό να έχει πλήρως αποδειχτεί. Το Teflon χρησιμοποιείται σε δεκάδες μάρκες από τηγάνια, φριτέζες, τοστιέρες ή ταψιά και ως υλικό επίστρωσης σε αυτοκαθαριζόμενους φούρνους.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Προσοχή στα σκεύη που ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (φριτέζες ή τηγάνια γουόκ), στη θέση των οποίων πρέπει να προτιμώνται αντικολλητικά χωρίς Teflon (συνήθως με επίστρωση κεραμικού) ή σκεύη από άλλα υλικά, όπως χυτοσίδηρο.
•   Το Teflon γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν υπερθερμαίνεται, αν π.χ. ξεχάσουμε το τηγάνι στο αναμμένο μάτι και όταν έχει χαραχτεί η επίστρωσή του.
•   Δεν χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «αυτοκαθαρισμού» σε φούρνους με τεφλόν, καθώς στο εσωτερικό τους αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως και 500 βαθμών C.
.

 

4. Αντισηπτικές λοσιόν

Μερικά προϊόντα απολύμανσης χεριών περιέχουν τρικλοζάνη (triclosan), που, όπως έδειξαν πειράματα σε ζώα, διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. Παρότι αυτό δεν σημαίνει πως έχει την ίδια επίδραση στον άνθρωπο, ειδικοί ανησυχούν γιατί η εν λόγω ουσία εντοπίζεται στο μητρικό γάλα. Πέρυσι, ο Καναδικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να απαγορευτεί η χρήση της σε οικιακά προϊόντα, καθώς εκφράζονται υπόνοιες ότι, όταν αντιδρά με το χλώριο του νερού, παράγει καρκινογόνο χλωροφόρμιο.
Επίσης: Το triclosan χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες, σαπούνια, καθαριστικά προσώπου, αφρούς ξυρίσματος, κρεμοσάπουνα και στοματικά διαλύματα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Διαλέγουμε αντισηπτικές λοσιόν που περιέχουν αποκλειστικά αλκοόλη. Ο αμερικανικός FDA αναφέρει πως τα αντιβακτηριδιακά είδη καθαρισμού των χεριών με triclosan δεν είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροβίων από το κοινό σαπούνι. Αλλες μελέτες προειδοποιούν πως η τρικλοζάνη αυξάνει την ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά.
•   Οσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες – το triclosan μπορεί να αναφέρεται και με άλλες εμπορικές ονομασίες, όπως Microban, Irgasan DP-300, Lexol 300, Ster-zac, Βiofresh και Cloxifenolum.
.

 

5. Πλαστικά τάπερ

Όταν κατασκευάζονται από πολυκαρβονικό υλικό, περιέχουν διφαινόλη Α (BPA), μια χημική ένωση που, όταν στα δοχεία υπάρχει ζεστό ή όξινο φαγητό, διαρρέει από το πλαστικό στα τρόφιμα. Μολονότι οι διαρροές υπολογίζονται κάτω από τα όρια ασφαλείας και η BPA αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα, έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν πως η εν λόγω ουσία διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλεί βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα και διαβήτη.
Επίσης: Από πολυκαρβονικό υλικό κατασκευάζονται πλαστικά πιρούνια, πιάτα, μπιμπερό κ.ά. Συχνά φέρουν την ένδειξη «PC» ή τα βελάκια ανακύκλωσης με τον αριθμό 7.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Αντί για πολυκαρβονικό πλαστικό, να προτιμούνται σκεύη από άλλα υλικά, όπως γυαλί.
•   Επειδή τα μπιμπερό αποστειρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μεγάλες ποσότητες BPA διαρρέουν στο γάλα· η Δανία αποφάσισε να απαγορεύσει τα μπιμπερό με διφαινόλη Α από τον Απρίλιο του 2010. Μπιμπερό χωρίς διφαινόλη Α («BPA free») εμπορεύονται αρκετές εταιρείες στη χώρα μας.
.

 

6. Χρώματα

Οι συμβατικές λαδομπογιές περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις (VOC), όπως και τα πλαστικά χρώματα – σε μικρότερες συγκεντρώσεις γιατί είναι υδατοδιαλυτά.
Στις πλαστικές μπογιές χρησιμοποιούνται και φθαλικοί εστέρες, αμμωνία, κάδμιο, κοβάλτιο και γλυκόλη.
Συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, παρενέργειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βλάβες σε ήπαρ ή νεφρά.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Προτιμάμε υποκατάστατα των λαδομπογιών που έχουν για διαλύτη το νερό· όταν πρέπει να χρησιμοποιηθεί αστάρι, επιλέγουμε υδατοδιαλυτό προϊόν.
•   Ψάχνουμε για βαφές με την ένδειξη «Low Voc» και «No Voc», που σημαίνει χαμηλή συγκέντρωση σε οργανικές πτητικές ενώσεις.
•   Για να αποφύγουμε και τις υπόλοιπες επικίνδυνες ουσίες που περιέχει μια πλαστική μπογιά, επιλέγουμε προϊόντα με την ειδική σήμανση της Ε.Ε. («μαργαρίτα»).
•   Αν πρόκειται να ξύσουμε τις παλιές μπογιές από τοίχους σε σπίτι που έχει χτιστεί πριν από το 1978, πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε μάσκα· μέχρι τότε τα χρώματα περιείχαν μεγάλες συγκεντρώσεις μολύβδου, που είναι άκρως επικίνδυνο.
.

 

7. Σκοροκτόνα

Ορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούν ως δραστική ουσία το παραδιχλωροβενζόλιο (ή αλλιώς PDCB), που, όταν εισπνέεται, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στη μύτη και στους πνεύμονες, ενώ μακροπρόθεσμα ενοχοποιείται για βλάβες στο ήπαρ και στα νεφρά.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Η φυσική λεβάντα κρατάει μακριά το σκόρο από τα μάλλινα ρούχα.
•   Οσον αφορά τα χημικά εντομοκτόνα, ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο στο σπίτι. Για να αντιμετωπίσετε την εισβολή κατσαρίδων, π.χ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βόρακα, λευκή σκόνη
που πωλείται στα φαρμακεία.
.
.

 

8. Συνθετικές μοκέτες – χαλιά

«Αν δεν είναι καλής ποιότητας, καθώς φθείρονται οι ίνες τους, δημιουργούν μικροσωματίδια που εισπνέονται και προκαλούν πνευμονοπάθειες», λέει ο κ. Βασίλης Μακρόπουλος, καθηγητής Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Επίσης, κάποιες φορές περιέχουν φορμαλδεΰδη. Για να αυξηθεί η αντίσταση στις πυρκαγιές, εμποτίζονται με βρωμιωμένους επιβραδυντές φλόγας (BFR), ανθεκτικές χημικές ενώσεις που δρουν ως «ορμονικοί διαταράκτες» και συσσωρεύονται στον οργανισμό.
Επίσης: Βρωμιωμένοι επιβραδυντές φλόγας χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. τηλεοράσεις, υπολογιστές), με σκοπό να παρεμποδιστεί η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς.
Οι ίδιες ουσίες προστίθενται σε πλαστικές καρέκλες ή τραπέζια και σε ρούχα από συνθετικό υλικό.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Οσον αφορά μοκέτες και χαλιά, επιλέγουμε προϊόντα με φυσικές κλωστικές ίνες. Επειδή οι περισσότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι καταλήγουν στο πάτωμα, δεν είναι υγιεινό να καλύπτουμε το σπίτι μας από άκρη σε άκρη.
•   Περιορίζουμε τη χρήση πλαστικών επίπλων και προτιμάμε ηλεκτρονικά είδη με την ένδειξη «BFR free».
•   Τα υφάσματα από συνθετικές ίνες που κατασκευάζονται στην Ε.Ε. πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την περιεκτικότητά τους σε επιβραδυντές, ενώ πολλές επώνυμες εταιρείες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις εν λόγω ουσίες. Ετσι, αποφεύγουμε τα προϊόντα που δεν έχουν ένδειξη «CE» ή προτιμάμε ρούχα από φυσικές ύλες ύφανσης.
.

 

9. Βερνίκια νυχιών

Ορισμένα χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη και βαρέα μέταλλα, τα οποία ενοχοποιούνται για διαταραχές στο μεταβολισμό.
Επίσης: Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την πιθανή καρκινογόνο δράση (ιδιαίτερα στο μαστό) των παραβινών (parabens) – έπειτα από έρευνες Αγγλων επιστημόνων το 2004. Τα parabens χρησιμοποιούνται σε πολλά καλλυντικά ως συντηρητικό και, παρότι οι έρευνες δεν επιβεβαιώθηκαν από μεταγενέστερες μελέτες, ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται τα προϊόντα με parabens μέχρι να αποδειχθεί η ασφάλειά τους. Επίσης, μερικά αποσμητικά και αρώματα περιέχουν φθαλικούς εστέρες.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Προτιμήστε βερνίκια νυχιών που αναφέρουν ρητά πως δεν περιέχουν φορμαλδεΰδη ή βαρέα μέταλλα.
•   Στο εμπόριο κυκλοφορούν καλλυντικά χωρίς παραβίνες ή φθαλικούς εστέρες. Αν όμως δεν είναι πιστοποιημένα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ασφάλεια των χημικών ενώσεων που τις έχουν αντικαταστήσει. Γι’ αυτό, η καλύτερη λύση είναι η επιλογή βιολογικών καλλυντικών: παρότι δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο πιστοποίησης στην Ελλάδα, υπάρχουν καλλυντικά που πιστοποιούνται από ξένους οργανισμούς και φέρουν ειδική σήμανση (ICEA-AIAB, CCPB, Ecocert, Soil Association, BDIH, Ecocontrol) ή προϊόντα που εγκρίνονται από ελληνικούς φορείς με βάση κάποιο από τα παραπάνω πρότυπα.
•   Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι εργάζονται σε κομμωτήρια εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά λευχαιμιών και λεμφώματος, με πιθανότερες αιτίες τις χημικές βαφές και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Μπορεί η έκθεση ενός μέσου ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες να είναι αρκετά μικρότερη, όμως συνίσταται η χρήση προϊόντων με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά πρόσθετα.
.

 

10. Καθαριστικά με χλωρίνη

Μπορούν να επιφέρουν ερεθισμό σε μάτια και δέρμα, ενώ, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται σε μικρούς χώρους με ελλιπή εξαερισμό (π.χ. μπάνια), είναι δυνατόν να προκαλέσουν οξεία πνευμονίτιδα. Ακόμη πιο επικίνδυνα γίνονται όταν αναμειχθούν με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, γιατί παράγουν χλωραμίνη, ένα τοξικό αέριο που ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Περιορίζουμε δραστικά τα καθαριστικά που βασίζονται στη χλωρίνη.
•   Στη θέση των λευκαντικών που έχουν ως ενεργό συστατικό χλώριο ή χλωριούχες ενώσεις χρησιμοποιούμε προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ).
•   Ανεξάρτητα από το είδος του καθαριστικού, ξεπλένουμε καλά τις επιφάνειες μετά το καθάρισμα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.
•   Υγρά πιάτων και προϊόντα απολύμανσης που περιέχουν triclosan τα αποφεύγουμε.
•   Αποφεύγουμε τα «σκληρά» προϊόντα καθαρισμού, όπως το «ακουαφόρτε» ή αυτά που προορίζονται για την αφαίρεση υπολειμμάτων λίπους από το φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για τα χημικά αποφρακτικά για τα σιφόνια.
•   Η πιο ασφαλής λύση είναι τα βιολογικά καθαριστικά.
.

 

11. Ρούχα από στεγνό καθάρισμα


Κουρτίνες, χαλιά και ρούχα που μόλις έχουν επιστρέψει από το καθαριστήριο ενδέχεται να εκλύουν υπερχλωροαιθυλένιο (PERC), ένα αέριο που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω του δέρματος και της αναπνευστικής οδού και, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο, θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
•   Παρότι ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος για όσους εργάζονται στα καθαριστήρια, καλό θα ήταν να αερίζουμε τα ρούχα και τα υφάσματα για μερικές ώρες.
                                                     www.4living.gr
.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μερικά από τα ευτυχέστερα «λάθη» της επιστήμης


Kάθε χρόνο οι κυβερνήσεις του κόσμου δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνες επί παντός επιστητού. Αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι διάφορα από τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ, των φαρμακείων και στις σακούλες του καταναλωτή έχουν προκύψει κατά τύχη. Ιδού λοιπόν μερικά από τα  ευτυχέστερα «λάθη» της επιστήμης.

Πενικιλίνη
Το 1928 ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ μελετούσε τα βακτήρια του γένους Staphylococcus που προκαλούσαν τροφικές δηλητηριάσεις. Επιστρέφοντας στη δουλειά μια μέρα παρατήρησε ότι ένας πράσινος μύκητας εμπόδιζε τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Η πρώτη διαδικασία όμως μαζικής παραγωγής πενικιλίνης αναπτύχθηκε από τον αυστραλό Χάουαρντ Φλόρι, που μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον Φλέμινγκ. Η πενικιλίνη θεωρείται ότι έσωσε περίπου το 12 έως 15% των τραυματιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πατατάκια
Τα πρώτα πατατάκια ήταν ανακάλυψη του Τζορτζ Κραμ από τη Νέα Υόρκη το 1853. Μετά από συνεχή παράπονα ενός συγκεκριμένου πελάτη του εστιατορίου του ότι οι πατάτες είναι πολύ χοντροκομμένες αποφάσισε να τις κόψει τόσο λεπτές που να είναι αδύνατο να τις φάει με πηρούνι. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε από τις φέτες πατάτας και έγιναν μέρος του μενού του εστιατορίου υπό την ονομασία "Saratoga Chips". Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκαν σε ένα διάσημο προϊόν και ο παράγοντας για τα μισά προβλήματα παχυσαρκίας του δυτικού κόσμου.

Τεφλόν
Το Τεφλόν χρησιμοποιείται σήμερα ως αντικολλητικό σε διάφορα μαγειρικά σκεύη. Αυτό όμως δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό του Ρόι Πλάνκετ της Kinetic Chemicals το 1938. Προσπαθώντας να φτιάξει ένα νέο CFC ψυκτικό το μείγμα της αντίδρασης πολυμερίστηκε εξαιτίας του σιδήρου του σκεύους. Την τυχαία αυτή ανακάλυψη κεφαλαιοποίησε ο γάλλος μηχανικός που κατασκεύασε τα πρώτα σκεύη Tefal.

Φούρνος μικροκυμάτων
Η Raytheon Company είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων πλοήγησης και επικοινωνίας. Όταν ο Πέρσι Σπένσερ περπάτησε δίπλα σε ένα σωλήνα ραντάρ είδε ότι ένα κομμάτι σοκολάτας που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Δοκιμάζοντας να δει τι θα γίνει με ένα μπολ από ποπ-κορν παρατήρησε ότι πολύ γρήγορα το ποπ-κορν είχε πεταχτεί σε όλο το δωμάτιο. Και σήμερα χιλιάδες βαριεστημένοι καταναλωτές τρώνε και πίνουν στο όνομα του.

Γρανίτες
Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών το 1905 όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Οι θερμοκρασία εκείνη τη νύχτα στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Αναμειγνύοντας και χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle και 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.

Συνθετικά γλυκαντικά
Όταν γίνονται πειράματα σε ένα εργαστήριο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό. Συνήθως! Το 1965 ο χημικός Τζέιμς Σλάτερ συνέθεσε την ασπαρτάμη κάνοντας έρευνες για ένα φάρμακο κατά του έλκους. Δε γνώριζε τίποτα όμως για τη γλυκιά της γεύση μέχρι που έβαλε το δάκτυλο του στο στόμα και αυτό είχε μολυνθεί με ασπαρτάμη.

Μπράντι
Το διαχρονικό σύμβολο του αντρικού ευ ζην ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των εμπόρων κρασιού να αποφύγουν την βαριά φορολογία του προϊόντος που γινόταν με βάση τον όγκο. Η ιδέα ήταν να συμπυκνώσουν το κρασί με απόσταξη απομακρύνοντας νερό και να το προσθέσουν ακριβώς πριν την κατανάλωση. Όταν όμως το απόσταγμα έμενε για αρκετό καιρό σε ξύλινα δοχεία, οι οργανοληπτικές του ιδιότητες βελτιώνονταν σημαντικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο εφευρέτης αλλά σίγουρα ο σύγχρονος άντρας του χρωστάει πολλά.

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας
Σύμφωνα με τη Nestle, η Ρουθ Γουέικφιλντ, συνιδιοκτήτρια του διάσημου πλέον εστιατορίου Toll House Inn στη Μασαχουσέτη, είναι η εφευρέτης των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας. Έχοντας ξεμείνει από σοκολάτα για ψήσιμο την αντικατέστησε με κομμάτια μια σοκολάτας Nestle όταν διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν και ανακατεύονται με το μείγμα διατηρούν το σχήματος. Η Γουέικφιλντ τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία και ... σοκολάτα για μια ζωή.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

H "live" κίνηση ενός ηλεκτρονίου



 Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση ενός εξωτερικού ηλεκτρονίου ενός ατόμου, με την «παρέμβαση» ενός ισχυρού παλμού λέιζερ. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα άτομο του σπάνιου στοιχείου κρυπτόν.
Οι φυσικοί του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς και του γερμανικού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, παρακολούθησαν τη μετακίνηση του ηλεκτρονίου από τον παλμό του λέιζερ, μια αστραπιαία διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερα εκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (femtoseconds).
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παλμό υπεριώδους φωτός με διάρκεια μόλις 150 δισεκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (attoseconds), προκειμένου να συλλάβουν για πρώτη φορά την κίνηση του ηλεκτρονίου.
Έρευνες αυτού του είδους πάνω στην κίνηση των ηλεκτρονίων αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ελέγξουν καλύτερα μια σειρά από διαδικασίες και υλικά, ώστε να βελτιωθούν τα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικά, όπως οι ημιαγωγοί και οι ηλιακές κυψέλες.
Η εν λόγω έρευνα παράλληλα χρηματοδοτείται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λόγω των πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών.
Πηγή : enet.gr

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Απαραίτητα προσόντα για διορισμό στο δημόσιο



Ένας νέος αφού τελείωσε τις Πανελλαδικές ανακοινώνει στον πατέρα του ότι δεν είναι διατεθειμένος να σπουδάσει και θέλει για κάποιο διάστημα να κάθεται να ξεκουράζεται  χωρίς να κάνει τίποτα.
Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί τον γιο του:
- Δεν θέλεις να σπουδάσεις ρε τεμπελόσκυλο; Λοιπόν εγώ δεν συντηρώ κοπρίτες, γι' αυτό και θα δουλέψεις, κατάλαβες;..
Έχοντας την ισχυρή οικονομική και πολιτική θέση ο πατέρας κινεί τα νήματα για να βρει μία θέση στον γιο του.
Παίρνει στο τηλέφωνο τον Παπακωνσταντίνου (Υπουργό Οικονομίας):
- Γιώργο, θυμάσαι τον γιο μου; Λοιπόν, τέλειωσε το λύκειο και ο τεμπέλης δεν θέλει να σπουδάσει. Θα μπορούσες να του βρεις μια θέση να αρχίσει να δουλεύει, μήπως εν τω μεταξύ βρει το δρόμο του και αποφασίσει να σπουδάσει; Το θέμα είναι να βρεθεί κάτι που θα τον κάνει να δουλέψει σκληρά, να μην κάθεται και τα ξύνει. κατάλαβες;
Μερικές μέρες αργότερα ο Παπακωνσταντίνου λέει:
- Έτοιμη η δουλειά για τον γιο σου. Δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας και 20.000 ευρώ το μήνα, τέλεια έτσι;
- Τι λε ρε Παπακωνσταντίνου, αυτό είναι υπερβολικό. Πρέπει να τον αρχίσουμε πιο χαμηλά. Με τέτοια τρελά λεφτά αυτός ο τεμπέλης θα γίνει χειρότερος.
Περνάει λίγη ώρα. Τηλέφωνο ο Παπακωνσταντίνου:
- Φίλε του βρήκα κάτι πιο σεμνό. Ιδιαίτερος Γραμματέας Υπουργού. Ο μισθός είναι πιο σεμνός, μόνο 10.000 ευρώ το μήνα.
- Όοοοοχι ρε Παπακωνσταντίνου. Μόλις που έβγαλε το Λύκειο. Δεν θέλω η ζωή του να είναι τόσο εύκολη με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω να αισθανθεί την ανάγκη να σπουδάσει, κατάλαβες;
Την επόμενη μέρα:
- Φίλε, του βρήκα δουλειά ως Διευθυντής του Τμήματος Προμηθειών στο Υπουργείο Οικονομικών και ο μισθός θα είναι μόνο 6,000 το μήνα.
- Μα ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ρε Γιώργο, βρες μου κάτι πιο σεμνό, κάτι στα 600 με 700 ευρώ το μήνα.
- Μα τι λες τώρα, αυτό είναι αδύνατο.
- Γιατί;;;;;;;
- Γιατί αυτές οι θέσεις δίνονται μόνο με διαγωνισμό ΑΣΕΠ και χρειάζεται να έχει Βιογραφικό κάποιου επιπέδου, με τέλειες γνώσεις Αγγλικών, Πανεπιστημιακό δίπλωμα, τουλάχιστον ένα Master ή PHD στο εξωτερικό, θέληση να δουλεύει υπερωρίες άνευ αποδοχών, και φυσικά προϋπηρεσία. Φίλε μου αυτές οι θέσεις των 600 ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα!!!

(ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ‘Η ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΧΑΙΑ !!!!! )

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μηχανογραφικό από 18 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου


Μπορείτε εδώ  www.edu4u.gr  μέχρι να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες να υπολογίσετε τα μόριά σας (εκτιμώντας το τι βαθμό γράψατε) και να πειραματιστείτε με τα μόρια που συγκεντρώσατε κάνοντας διάφορα δοκιμαστικά μηχανογραφικά. Οδηγίες στο video που ακολουθεί:


Βέβαια η επίσημη καταχώριση του μηχανογραφικού από τους μαθητές θα γίνει εδώ: exams.minedu.gov.gr   από 18/6 έως 5/7 χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό που ήδη έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.
Η συμβουλή μου είναι η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού να γίνεται από τον κάθε μαθητή στο Λύκειό του ώστε να αποφεύγονται λάθη για τα οποία δε θα μπορούν αργότερα να κάνουν τίποτα.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Από το Eu63 στο ...Εu2012


Γιατί από αύριο το παραπάνω χημικό στοιχείο θα είναι στην επικαιρότητα;
Ξεκινάει το:

2012



                                              Καλή επιτυχία στην Εθνική μας!


Για το πρόγραμμα και για να σημειώνετε τα αποτελέσματα κατεβάστε σε αρχείο excell από εδώ το euro2012.zip και αποσυμπιέστε το. Στο settings μπορείτε να επιλέξετε ελληνικά και ώρα GMT +2:00

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

26ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Συγχαρητήρια στους μαθητές του Φροντιστηρίου "ΚΕΝΤΡΟΝ" της Γ΄Λυκείου:
Κλοτσουθύμιου Μαρία  73   4o ΓΕΛ Καρδίτσας
Σιδερής Κώστας             67   3ο ΓΕΛ Καρδίτσας
που ανταποκρίθηκαν στο υψηλό επίπεδο θεμάτων και  διακρίθηκαν  (>60 %) στον 26ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας 2012.
Προτείνω σε όλους τους μαθητές (και της Β΄Λυκείου) να στηρίζουν το θεσμό αυτό για την αναβάθμιση της ωραιοτέρας των επιστημών: Τη Χημεία!
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

Δύο νέα στοιχεία του Π.Π. βαπτίστηκαν επίσημα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη τους καταχώριση στον Περιοδικό Πίνακα της χημείας, δύο ακόμα στοιχεία που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο πήραν τα επίσημα ονόματά τους. Είναι το Φλερόβιο και το Λιβερμόριο, δυο ουσίες βαρέων βαρών που δεν μπορούν να υπάρξουν στη φύση παρά για λίγα δευτερόλεπτα. Οι ονομασίες των νέων στοιχείων είχαν προταθεί πέρυσι από τους ερευνητές που τα ανακάλυψαν και εγκρίθηκαν τελικά την Τετάρτη από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας.
Tο Φλερόβιο και το Λιβερμόριο είναι εξαιρετικά βαριά και ραδιενεργά στοιχεία που διασπώνται αυθόρμητα σχεδόν αμέσως μετά το σχηματισμό τους, γι΄αυτό και οι χημικές ιδιότητές τους είναι δύσκολο να μελετηθούν. Το φλερόβιο, με συντομογραφία Fl, περιλαμβάνει 114 πρωτόνια στον πυρήνα του. Το λιβερμόριο (Lv) βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο τέλος του Περιοδικού Πίνακα, καθώς έχει ατομικό αριθμό 116.
Τα δυο νέα στοιχεία ανακάλυψαν από κοινού από δυο ερευνητικές ομάδες, μια ρωσική και μια αμερικανική, οι οποίες επέλεξαν ονόματα προς τιμήν των εργαστηρίων τους: Το φλερόβιο προέρχεται από το Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Flyorov του ρωσικού Ενιαίου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούβνα, ενώ το λιβερμόριο είναι παιδί του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πως θα είναι το θέμα Δ στη Φυσική το 2013;


Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και το μεταφέρω:


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2013 - ΦΥΣΙΚΗ
                                                      Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγένθυση


Στο Δ6:  Να αποδείξετε πως συνολικά το θέμα αυτό μετράει για 25 μονάδες. Καλό!!!

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Χημεία Θετικής- Πανελλαδικές 2012 - Ερώτηση Β3

Η ταυτοποίηση του περιεχομένου των  4 δοχείων στο θέμα Β3 των πανελλαδικών μπορεί να γίνει και  με 2 αντιδραστήρια.  Προσοχή όμως στη διατύπωση της διαδικασίας!
Βέβαια η επιλογή των παρακάτω 2 αντιδραστηρίων δεν είναι η μοναδική

Χαρκοπλιάς Κώστας Χημικός




Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Quiz

Μπορείτε να καταλάβετε το παρακάτω γραπτό από ποιο μάθημα είναι;
Μαθηματικά Κατεύθυνσης ή Μαθηματικά Γενικής;
Γραπτό υποψηφίου 2012
Μη ψάχνετε άδικα:  Είναι γραπτό υποψηφίου Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης 2012!!!

ΣΧΟΛΙΟ:  Όταν μία καθαρά πειραματική διαδικασία (η ογκομέτρηση) ο μαθητής καλείται να δείξει ότι την κατέχει λύνοντας συστήματα και κάνοντας ατέλειωτες πράξεις τα θέματα είναι αποτυχημένα. Θα προτιμούσα στο Δ3 ο μαθητής να καταναλώσει το χρόνο του σκεπτόμενος χημικά και όχι κάνοντας τόσες πράξεις με αριθμούς όπως 0,0018 κ.λ.π.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Απαντήσεις Χημεία Θετικής 2012



Τα θέματα κρίνονται απαιτητικά και είχαν πολλές πράξεις. 
Θεωρώ ότι οι μαθητές του φροντιστηρίου μας, επειδή είναι προετοιμασμένοι και για δύσκολα  θέματα,  δε θα αιφνιδιαστούν.
Εξάλλου δύο αναρτήσεις πιο κάτω είχαμε δώσει ως sos θέμα την ογκομέτρηση!!! (το δύσκολο ΘΕΜΑ Δ3)
Καλή επιτυχία παιδιά και καλά αποτελέσματα!